Afvallen aub

"Wil je ook snel afvallen ?" ,"Tips en tricks om gezond te kunnen afvallen" ,
"Minder calorieën en meer bewegen ?" , "Strakke buikspieren ?",
"Gezonder leven ?", "Overgewicht ?", "Welke diëten zijn populair ?"

Er is heel veel informatie over bovenstaande onderwerpen te vinden op het internet.
Op Afvallenaub.nl is een verzameling te vinden van de meest genoemde tips/methodes/recepten en de meest populaire boeken van dit moment..

Bij verantwoord afvallen wordt beoogd, de hoeveelheid vetweefsel af te laten nemen, terwijl dit gebeurt zonder gezondheidsschade.

Op zoek naar afslankrecepten? Op deze website ben je aan het juiste adres voor alles wat te maken heeft met afvallen, waaronder: afslankrecepten, boeken over afvallen, informatie over BMI, overgewicht, obesitas en meer. Ook zijn er allerlei tips te vinden om af te vallen, en gezonder te leven.

Afslanken, maar het lukt niet?

Wil je graag afslanken, maar lukt het je niet? Dan ben je niet de enige… Enkele miljoenen Nederlanders kampen namelijk met dit probleem. Zoals met veel dingen in het leven is het belangrijk dat je de juiste dingen doet als je graag wil afslanken.

Hieronder sommen we nu de belangrijkste dingen op die je je zou moeten doen om succesvol te zijn als je gewicht wil verliezen:

Streefgewicht

1.  Stel je streefgewicht vast. Zonder uitgangspunt heb je geen doel, en is het veel minder gemakkelijk om tot een goed resultaat te komen. Wees uiteraard wel realistisch bij het vaststellen van je beoogde gewicht en zorg ervoor dat je niet te veel gewicht verliest in een (te) korte tijd.

Gewicht en BMI

2.  Neem regelmatig je gewicht op en lees je in over de betekenis van gewicht en BMI. Als dit voor jou te doen is, noteer je gewicht dan steeds, zodat je een goed beeld hebt hoe je gewicht zich ontwikkeld over de weken en/of maanden.

Kennis opdoen

3. Aangeraden wordt om veel boeken te lezen over afvallen en voeding. Als je een probleem als overgewicht succesvol te lijf wil gaan is verstandig om veel kennis te hebben over dit onderwerp. Hoe meer je leest over afvallen, voeding en beweging, des te meer informatie je over deze thema’s verzamelt, en des te gemakkelijker het wordt om het voor jou juiste gewicht te behalen.

Bekijk nu onze pagina met aanbod van boeken over afvallen

Juiste voeding

4. Neem de juiste voeding. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat zij totaal verkeerde voeding tot zich nemen. Dit heeft doorgaans desastreuze gevolgen voor het gewicht, en maakt het veel moeilijker om af te vallen.

Wil je meer weten over wat de juiste voeding is? Afslankrecepten kunnen jou hierbij helpen.

Eén van de belangrijkste redenen dat bijna alle diëten niet vol te houden zijn door een saai en bovendien eentonig eetpatroon, vervelende regels en beperkingen. De juiste afslankrecepten kun jou verder helpen. Ook is het belangrijk om koolhydraatarm te gaan eten. Een dieet met te veel (en boven geraffineerde) koolhydraten is één van de belangrijkste redenen waarom het mensen niet lukt om af te vallen, en bovendien een hoofdoorzaak voor de vorming van buikvet (een zeer gevaarlijke vorm van lichaamsvet). Wil je meer lezen over koolhydraatarm eten, kijk dan eens bij onze boeken. Het e-book ‘Koolhydraatarm 50 dagen programma’ kan je hierbij uitstekend van dienst zijn.

Beweging

5. Start met meer bewegen. Het nemen van de juiste hoeveelheden calorieën, en de juiste voeding alleen is (vaak) niet voldoende om je streefgewicht te behalen en te behouden. Het is belangrijk dat je een bewegingsactiviteit kiest die bij jou past, dit kan sporten in de sportschool zijn, een sporttraject onder begeleiding bij een coach, maar kan net zo goed een individuele manier van bewegen zijn zoals wandelen; als het maar bij jou past, zodat je het gemakkelijk kunt volhouden. Voor het opbouwen van een betere conditie is het belangrijk dat je de (bij jou passende) bewegingsactiviteit ten minste twee a drie keer per week uitvoert, gedurende 30 minuten of meer.

Voedingspatroon

6. Als je je streefgewicht eenmaal hebt gehaald is het belangrijk dat je op dit (voor jou juiste) gewicht blijft. Het is daarom belangrijk dat je uitzoekt welk voedingspatroon en welk bewegingspatroon bij jou werkt, en gemakkelijk is vol te houden. Dit verschilt van mens tot mens en hangt ook af van persoonlijke factoren en omstandigheden. Hiermee voorkom je een terugval.

BMI de betekenis – een gezond gewicht, overgewicht of obesitas?

Het is goed om op de hoogte zijn over de term BMI. De betekenis van BMI is ‘Body Mass Index’, dit is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een goede indicatie voor de te verwachten gezondheidsrisico’s van je lichaamsgewicht. Er zijn verschillende sites waarop je je BMI kunt berekenen. Dit kan bijvoorbeeld op de website van het Voedingscentrum.

DE BMI schaal (en de betekenis van de BMI) loopt als volgt:

BMI < 18,5     ondergewicht

BMI 18,5-25   normaal gewicht

BMI 25-30      overgewicht

BMI 30-35      obesitas

BMI > 35        extreme obesitas

 

In 2017 had 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewichtOvergewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het is belangrijk dat je met onze voedings- en bewegingstips op een normaal gewicht komt, met een BMI niet boven de 25. In dat geval stel je je niet aan onnodige gezondheidsrisico’s bloot. En uiteraard… dit hoeft niet in één maand bereikt te zijn. Neem de tijd, en val af op jouw manier is ons advies.

Wat weet jij over afslanken? Doe nu de test!

Speciaal voor mensen die gewicht willen verliezen, en willen testen hoe het met hun kennis over afvallen en voeding is gesteld is er een online test ontwikkeld. Deze test is gratis en geeft aan hoe goed het met je kennis gesteld is over dit onderwerp. De uitslag van de test komt met een IQ score.

Doe nu de afslanktest en kom erachter hoeveel je (al) weet over jouw lichaam, afslanken en voeding!

 

Diëten

 

Hieronder een overzicht van bekende diëten:

 

Het DietiMeal dieet

Het Cambridge dieet

De Afslank Receptenbijbel

Verantwoord afvallen

 

 

Doel van afvallen

De huidige mens heeft een lichaam dat zich ontwikkelde in tijden, waarin voedselschaarste heel gebruikelijk was. Tegenwoordig is dit in het rijkere Westen doorgaans niet meer het geval en de voedingsmiddelenindustrie zorgt voor de aanvoer van niet alleen veel, maar ook energierijke voedingsmiddelen. Door deze twee zaken kan de energiebalans doorslaan. Het lichaam is gemaakt om alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk op te slaan voor tijden van nood. Blijft deze schaarste echter uit, zoals tegenwoordig, dan neemt de hoeveelheid vet in het lichaam toe. Dikke mensen hebben veel meer kans op allerlei kwalen dan slanke mensen. Kankers, hart- en vaatziekten en suikerziekte zijn voorbeelden van ziekten, waarvan de kans op het krijgen ervan daalt na een aantal kilo's af te zijn gevallen.

 

Negatieve energiebalans

Om af te vallen moet ervoor gezorgd worden, dat er netto meer energie verbruikt wordt, dan dat er binnengekregen wordt. De volgende vier soorten stoffen leveren energie: vet, koolhydraten/glucose, eiwit en alcohol. Deze energie wordt door het lichaam voor de volgende vier zaken gebruikt: voor warmteproductie, om te bewegen, voor weefselonderhoud en voor weefselopbouw. Een manier van afvallen kan door middel van het minder innemen van de vier energieleverende stoffen. De tweede manier is ervoor te zorgen dat het lichaam meer energie gebruikt. De laatste manier is de combinatie van de twee.

 

Vetinname bij afvallen

De gemiddelde energieleverantie van vet bij de Nederlandse en Vlaamse bevolking ligt al jaren zo rond de veertig procent. Doordat dit zo'n grote hoeveelheid is, is het vrij eenvoudig dit ietwat terug te schroeven om af te vallen. Het lichaam heeft een aantal vetachtige stoffen wekelijks nodig. Dit zijn essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines. De behoefte van essentiële vetzuren kan geheel gedekt worden door het twee maal per week eten van een portie vette vis zoals haring, makreel, zalm of paling. Door dagelijks wat te eten van groentes met veel bèta caroteen, zoals wortel, spinazie of paprika wordt de vitamine A-behoefte van het lichaam ruimschoots gedekt. De vitamine D-behoefte wordt gedekt als 's zomers de handen en gezicht een kwartier tot een half uur blootgesteld worden aan een hoog staande zon (tussen 11:00 en 15:00 uur). In de winter is de zonkracht op de breedtegraad van Nederland en België onvoldoende voor vitamine D aanmaak in de huid.

 

Koolhydraatinname bij afvallen

Ook de gemiddelde energieleverantie van koolhydraten ligt al jaren zo rond de veertig procent bij de Nederlandse en Vlaamse bevolking. Verantwoord afvallen is het meest effectief door middel van het beperken van koolhydraten. In het algemeen is dit effectiever dan het beperken van vetten en vooral eiwitten. Het gaat hierbij met name om het beperken van koolhydraten in de vorm van suiker en suikerrijke producten, de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten. Men moet hierbij niet overdrijven want het lichaam heeft dagelijks koolhydraten nodig, vooral de meervoudige koolhydraten. Op de eerste plaats omdat rode bloedcellen nergens anders op kunnen teren. Deze zijn afhankelijk van glucose. Glucose komt normaliter voor in een constante concentratie in het bloed. Een weefsel dat niet zonder suikers kan, is het hersenweefsel. De lever maakt glycogeen en slaat het op om als brandstof voor de zenuwcellen te dienen. Dit is de reden dat er aanbevolen wordt degelijk te ontbijten. Na een nacht is deze voorraad van glycogeen in de lever uitgeput en dient aangevuld te worden door het eten van koolhydraten. Als dit niet aangevuld wordt, wendt de lever eiwit aan, die vooral uit het spierweefsel onttrokken wordt. Deze eiwitten worden vervolgens omgezet in glucose voor rode bloedcellen en zenuwcellen. Als de koolhydraatinname gedurende langere tijd onvoldoende is, treedt er een ander mechanisme in werking. Dan worden vetzuren afgebroken en omgezet in kleinere eenheden: de ketonzuren. Hier draaien de zenuwcellen en rode bloedcellen vervolgens op.

 

Het belang van beweging

Afvallen gaat makkelijker als een gezond voedingsschema wordt combineert met extra beweging of sport. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn of op de fiets naar het werk. Daarnaast is het mogelijk het afslankproces te versnellen door bijvoorbeeld te gaan hardlopen, fietsen of je aan te melden bij een sportschool. Sporten is niet noodzakelijk maar wel een manier om in een gezonde mindset te komen en meer calorieën te verbranden