samen afvallen door hardlopen

Hardlopen of joggen is een geweldige manier om gewicht en omtrek te verliezen maar het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen ‘vet verbranden’ en ‘vet verliezen’. En wat het eigenlijk betekent om 'gewicht te verliezen'. En wat het betekent als je 'vet verliest' door hard te lopen.

Je lichaam gebruikt hoofdzakelijk koolhydraten en vet als energie tijdens hardloopsessies. De ratio waarin koolhydraten en vetten worden gebruikt zijn afhankelijk van je loopsnelheid én intensiteit. Bij een hoge intensiteitstraining -zoals interval training- vertrouwt je lichaam in het begin van je training hoofdzakelijk op de omzetting van koolhydraten naar brandstof. Koolhydraten zijn voor je lichaam een snelle manier om aan energie te komen. Voor een wat langere, langzamere hardloopsessie spreekt je lichaam na verloop van tijd pas de opgeslagen vetten in je lichaam aan.

Wat er komt kijken als je vet wil verliezen door regelmatig te gaan hardlopen?
Dus je denk nu vast dat als je vet wilt verliezen met hardlopen dat je gewoon vaak lange afstanden lopen op een lage intensiteit nietwaar? Zo werkt het in dit geval niet..

Als het aankomt op 'succesvol afvallen' door hard te lopen maakt het helemaal niks uit welke brandstof je lichaam gebruikt. Als je lichaam meer vet gaat gebruiken voor z’n energievoorziening betekent dat niet automatisch dat je vet kwijtraakt of dat je meer calorieën gaat verbranden. Als je wilt afvallen moet je gewoon meer calorieën verbranden dan je die dag nodig hebt. Zo (heel erg) simpel is het.

Met hardlopen is het net als met alle andere vormen van bewegen: hoe harder je werkt hoe meer calorieën je verbrand.

Hoe verbrand je meer calorieën door regelmatig hard te lopen?
Om meer calorieën te verbranden met hardlopen kun je rennen op een hogere snelheid. Met een 'hoge intensiteit' hardlopen is rennen op 80-90% van je maximale hartslag. Je trekt dan geen sprintje maar je zou ook geen normaal gesprek moeten kunnen voeren tijdens het hardlopen. Je geconcentreerde ademhaling is nodig om te kunnen blijven hardlopen!

Ook al verbrand je meer calorieën tijdens deze 'hoge intensiteitstrainingen' is het belangrijk dat je niet al je hardloopmomenten zo hard loopt. Harlopen is overigens niet hetzefde als stevig wandelen. Sommige trainingen moet je minder intensief doen al is het alleen maar om overtraining en blessures te voorkomen en je lichaam, immuunsysteem, spieren en aanhechtingen genoeg tijd te geven om te herstellen en sterker te worden. Ze noemen het niet voor niks ‘trainingen’.

Varieer de intensiteit van je trainingen en schema's zodat je je lichaam rust geeft en je niet verveeld raakt van je nieuw gevonden routines. Als je al in een aantal dagen per week voor de periode van een aantal maanden een goede hardloopbasis hebt neergezet is het veilig én effectief om 2 intensieve trainingen per week te doen. Heb jij ervaringen die je wilt delen? Laat dan hieronder jouw ervaring in de praktijk voor anderen achter!