donut eten te dik

Als je al een periode met hardlopen vetcellen probeert aan te pakken en je ervaart nog niet het resultaat dat je verwachtte? In dat geval lees je hieronder wat er aan de hand kan zijn en bovendien lees je over de mogelijkheden om wel te komen tot vetverlies!

Als je mensen die een afslankambitie hebben spreekt zijn ze 9 van de 10 keer als eerste begonnen met hardlopen. En dat is best een heel goed plan! Het zet alles in beweging: hormonen, bloed en je lymphesysteem die gifstoffen actief afvoert. Toch ervaren relatief veel 'afslankstarters' niet meteen de afslankresultaten die ze verwachten. En dat heeft meestal een een niet heel duidelijke reden!

Hardlopen is een intense bezigheid en per saldo worden redelijk veel calorieën gebruikt. Dit is iets meer als honderd calorieën per effectieve kilometer hardgelopen. Als je het zo bekijkt is het best logisch dat je vetreserves door deze bezigheid worden aangesproken. Het gebeurt desondanks relatief frequent dat startende hardlopers geen grammetje verliezen en het kan zelfs zijn dat je aankomt!

Het is ook vaak zo dat er iets aan vet verloren wordt en er al vrij snel een plateau bereikt wordt.

Wat is er in dat geval dan mogelijk aan de hand? Een makkelijk antwoord is er niet maar er zijn wel een aantal redenen te bedenken die aan dit beeld bijdragen. Onderstaande de 3 meest voorkomende:

1) een te grote hoeveelheid calorieinname per dag
In de eerste plaats dus kan het voorkomen dat je gewoon meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt op een dag! Het kan zelfs zo zijn dat met je nieuwe bezigheid van hardlopen erbij op een dag minder calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt. En dan slaat de balans sowieso naar vetopslag en vetbehoud om. Je moet echt minder eten dan je nodig hebt om die dag iets af te vallen.

Als dit het geval bij jou kan zijn probeer dan eens het volgende: eet vijf to zes maaltijden in plaats van drie. Op deze manier ben je minder met snaaien tussen de maaltijden door bezig. Deze 5-6 maaltijden moeten dan wel kleinere maaltijd momenten van omvang zijn. Zie het maar als een soort van 'grazen' over een hele dag bezien.

Op het moment dat je iets eet zorg er dan voor dat het geen onzin is! Geen junkfood of bewerkt supermarktvoedsel dus. Dit soort voedsel opent de deur naar doorlopend meer honger en bovendien zeer onstabiele bloedsuikerspiegels over de hele dag bezien. En dat helpt je helemaal niet bij je afslankinspanningen! Zorg ervoor dat je meer onbewerkt en gezonder voedsel binnenkrijgt. Je word beloond met een stabiele bloedsuikerspiegel, minder honger op de dag en meer resultaat van jouw afslankinspanningen!

Pas ook op de calorieën in vloeibare vorm!

Het is onzin om suikerrijke dranken te drinken tijdens of net na het hardlopen. Met afstanden korter dan 3 km is het zelfs niet benefiet. Gewoon niet doen. Drink (gefilterd) water en drink dit regelmatig over de gehele dag.

Laten we nu we hier toch zijn: afblijven van gepasteuriseerde fruitsappen en frisdranken. Beide voegen niks anders toe als extra calorieen in de vorm van simpele suikers. Vergeet koffie verkeerd. Die brengen ook ongemerkt veel meer calorieën binnen dan je nodig hebt. Zwart is bijna calorieloos.

Bereken eens wat jij voor jouw leeftijd en lengte per dag aan calorien nodig hebt. Kijk dan ook naar je activiteiten zoals hardlopen en eventueel gewichttraining en bepaal jouw calorie behoefte van een dag. En eet daarna minder elke dag dan dat cijfer!

2) Spiermassaweefsel is zwaarder vergeleken met vetweefsel
Dat kan een andere reden zijn dat jouw weegschaal je niet beloont met een afname in gewicht...het lijkt erop alsof je geen vetcellen kwijtraakt je percentage vet gaat dan wel degelijk naar beneden! Als dit an de hand is zie je meer spieren dan toen je startte met hardlopen in de spiegel. Dan is dit ook het moment om de weegschaal niet meer als leidend te nemen maar de spiegel te betrekken in je voortgang! Hoe voel je je? Is het aantrekken van een oude, te strakke broek je weer gelukt? Het kopen van een weegschaal die veel meer gegevens geven zoals vetpercentage is ook een optie!

3) Jouw behoefte aan calorien bepalen
Ontdek hoeveel calorien je nodig hebt op een dag om een tekort van 3500 calorieen per week te organiseren. Dit tekort van 3500 calorien komt overeen met een half kilo vet per week. Dat is 2 kilogram vetverlies per maand!

Wekelijks 9 kilometer (3x3km) hardlopen komt neer op wekelijks 1200 calorieën verbranden met je trainingen!

Om een tekort aan calorieën van 3500 kcal te organiseren moet je nog 2300 calorieën zien te regelen. Snel gerekend: creeer een extra tekort van 328 calorieën per dag.

Als je in een week niet effectief iets af valt dan is er geen sprake van een tekort aan calorieën en krijg je dus meer binnen als in bovenstaand voorrekensom.

Afvallen = geen rocket sciene maar een spel van structurele calorieën beperking in combinatie met een gezonde lifestyle en manier van eten!